De keeper en zijn lengte?!

De lengte van keepers is al jaren een punt van discussie. Moet een keeper voldoen aan een bepaalde lengte om te slagen in het betaalde voetbal? Of is het slechts een makkelijk ‘vergrijp’ om iemand te laten weten dat hij slecht presteert? Het gaat tegenwoordig zelfs zo ver dat betaald voetbal organisaties in Nederland scouten op de lengte van een keeper. En met één blik op de velden van Skoatterwâld, het jeugdcomplex van sc Heerenveen, kan ook inderdaad geconcludeerd worden dat de keepers qua lengte met kop en schouders boven hun leeftijdsgenoten uitsteken. 

Echter, volgens menigeen, is de beste keeper van de wereld Iker Casillas. De keeper van Real Madrid die al op 17 jarige leeftijd debuteerde op het hoogste niveau in Spanje en sindsdien niet meer weg te denken is uit het doel van de Koninklijke en het Spaanse nationale elftal is ‘slechts’ 1,84 meter lang.
Maar is Casillas inderdaad één van de kleinere keepers op de Europese velden of blijkt dit in de werkelijkheid toch anders. In het volgende overzicht vindt u de gemiddelde lengte van keepers (in meters) uit de zes grote Europese competities tijdens het seizoen 2012-2013.

Iker Casillas, San Iker, El Santo, El Gato (de kat) (Bron: soccersouls.com)

Engeland – Premier League: 1,914 m
Duitsland – Bundesliga: 1,910 m
Italië – Serie A: 1,898 m
Nederland – Eredivisie: 1,884 m
Spanje – Primera Division: 1,867 m
Frankrijk – Ligue: 1,865 m

Bron: http://www.wijzijnvoetbal.nl/nieuws/

Leggen we deze cijfers naast de lengte van Casillas (1,84 m) dan kan er wel geconcludeerd worden dat hij klein van stuk is. Zo zijn de keepers uit Frankrijk, die gemiddeld het kleinst zijn, alleen al 2,5 cm langer. Nu zijn dit nog geen verontrustende cijfers maar kijken we naar het verschil tussen Casillas en de gemiddelde lengte van keepers uit Engeland blijkt dit verschil een stuk groter, namelijk 7,4 cm. Je kunt dus wel stellen dat Iker Casillas, qua lengte als keeper, valt onder de kleinen der aarde.

Wat maakt Iker Casillas dan toch de beste van de wereld?
Buiten kijf staat dat hij beschikt over buitengewone keepers kwaliteiten. En is hij, zo vind ik, het voorbeeld van wat men tegenwoordig beschouwt als ‘de moderne keeper’.

Maar het kritiekpunt dat kleine keepers vaak over zich heen krijgen, namelijk kwetsbaar bij hoge ballen, bracht mij aan het denken en resulteerde in de volgende vraag. Zal in de ontwikkeling van Casillas, als keeper, mee hebben gespeeld dat voor hem in vergelijking met keepers uit bijvoorbeeld Engeland het ‘makkelijker’ was om het vangen van hoge ballen zich eigen te maken/ te ontwikkelen omdat hij te maken heeft met de kleinere voetballers in Spanje? En nu hoor ik u al zeggen: “maar ook in grote internationale wedstrijden staat hij zijn mannetje.” Dat klopt inderdaad maar het feit blijft dat meer dan 80% van de wedstrijden zich afspelen in het land van de club, Spanje.
Daarbij komt nog dat het aantal Spaanse keepers in bijvoorbeeld Engeland, daar waar spelers en keepers over het algemeen groter zijn, enorm laag is. Slechts twee van de zestig keepers is afkomstig uit Spanje, wel geheten Pepe Reina (Fc Liverpool) en David de Gea (Manchester United). Heeft iemands afkomst en lengte dan toch een grotere invloed op de carrière van een keeper als men soms denkt?! In mijn ogen speelt, vooral de lengte, een erg belangrijke rol.

Eredivisie
Kijkend naar de Nederlandse Eredivisie zien we, op dit moment, twee vreemde eenden in de bijt. Zo is Luciano da Silva uitkomende in het, door mij geliefde groen/witte shirt van Fc Groningen, slechts 1.74 meter lang en tevens de kleinste in de Eredivisie. En is Kostas Lamprou, spelend in het rood met witte shirt van Feijenoord, momenteel de vervanger van de geblesseerde en onomstreden Erwin Mulder. Hij is slechts 1.76 m lang.

Luciano da Silva, 1.74 m lang en daarmee kleinste keeper van de Eredivisie. (Bron: soccernews.nl)

Het seizoen 2012-2013 is net begonnen en de keepers hebben nu nog alle tijd om hun criticasters de mond te snoeren. Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen gedurende het seizoen maar ook naar jullie mening, wees vrij om te schrijven en/ of te reageren.

4 reacties op “De keeper en zijn lengte?!

  1. Leuk artikel! Bestaat er volgens jou ook een relatie tussen sprongkracht en lengte? Luciano da Silva staat bekend om zijn atletisch vermogen en sprongkracht. Maw compenseren kleinere keepers misschien hun lengte doordat ze naar verhouding hoger kunnen springen dan langere keepers?

    1. Een kleinere keeper is in mijn ogen explosiever en atletischer, zo oogt het ook altijd, maar ik zet mijn vraagtekens bij hetgeen dat de lengte ook invloed heeft op de sprongkracht van een keeper. Sprongkracht valt/ is namelijk (ook voor langere keepers) te trainen. En Luciano da Silva is ook niet een keeper die mij het tegendeel bewijst. Hij is, in mijn ogen, erg kwetsbaar in de lucht en tast bijvoorbeeld bij corners vaak mis.

  2. Mijn zoontje van 10 wil heel graag keeper worden. Helaas vrees ik dat hij niet zo groot wordt. Hij is half Chinees en heeft ouders van 1.65 en 1.70 m … Moet ik maar stimuleren dat hij “gewoon” gaat voetballen?

    1. Hallo Suzan,

      Ik zou hem het keepen ‘gewoon’ eens laten ervaren. Er is absoluut geen reden om het niet te proberen, ook niet als je iets kleiner bent. Als hij er maar plezier in heeft! 🙂
      Ook in de top van het voetballen zijn best een aantal kleine keepers te vinden. Op dit is Lamprou, ook aangehaald in het artikel, nog altijd actief in de Nederlandse Eredivisie en slechts 1.76.
      En wellicht ‘schiet’ uw zoontje straks nog de lucht in!

Plaats een reactie